Bij foodpairing gaat om het maken van spijs/drankcombinaties waarbij zowel de spijs als de drank beter samen beter tot hun recht komen als zonder elkaar. Er zijn een aantal combinatiemogelijkheden.
Accent
Als je gebruik maakt van het accent als pairing principe zorg je ervoor dat je dezelfde smaken gebruikt om de ervaring te versterken.
- Voorbeelden:Salade met rood fruit met een kriek (gebrouwen met kersen)
- Salade met limoendressing en een fris witbier met citrustonen
- Wild in donkere paddestoelensaus met een donker abdijbier
- Geroerbakte stukjes eend en pittige sinaasappelsaus met een amberbier
- Pêche Melba met een stevige, fruitige tripel
Brug
Als je gebruik maakt van de Brug als pairing principe dan maak je een combinatie van vergelijkbare smaken die elkaar aanvullen.
Voorbeelden:
- Zoete chocolade brownies met een kriek (gebrouwen met kersen)
- Een stoofschotel met veel uien versterkt de smaak van herfstbock
- De grillsmaak van kip, tonijn of geroosterde groenten combineert mooi met een tripel
- Het zilte van gebakken zeetong is heerlijk te koppelen aan een geuzebier
Contrast
Als je gebruik maakt van het Contrast als pairing principe dan maak je een combinatie van tegengestelde smaken om een nieuwe smaakbeleving te creëren.
Voorbeelden:
- Pittige Oosterse schotels met een verfrissende, lichte pilsener
- Zoutige tapas zoals gestoomde makreel met een zoetig donker abdijbier
- Gegrilde zalm met romige saus, gekoppeld aan een verfrissend witbier
- Lamsvlees met lentegroenten met daarnaast een verfrissend fruitbier