Wat is Hefeweizen?
Hefeweizen is een bovengistend, ongefilterd, tarwebier met een opvallend troebele verschijning. Het is eigenlijk alleen verkrijgbaar in fles.
Duitse Hefeweizen is meestal vrij zoet en fruitig en heeft een volle body. De gist (Hefe) die gebruikt wordt in Beieren zorgt voor deze typische Hefeweizen smaak. Deze gistsmaak onderscheidt de Hefeweizen van het Nederlandse en Belgische witbier. Hefeweizen smaakt kruidig (kruidnagel) ook ruik en je proeft banaan. Dit wordt veroorzaakt door de fenolen die geproduceerd worden door de gist.
De verhouding van tarwe en gerstemout is vaak rond 50:50. Het tarwe aandeel kan zelfs 70% bedragen. Duitse brouwers voegen over het algemeen geen kruiden, zoals koriander, aan het tarwebier toe. Nederlandse en Belgische brouwers doen dit veelal wel.
Voorbeelden van Hefeweizen
- Weihenstephaner Hefeweissbier
- Erdinger Hefeweizen
- Paulaner Hefe-Weizen
- Maisel’s Weisse Original
- Schneider Weisse Original (TAP7)