Recept varkensbraadstuk met oude Geuze

Ingrediënten varkensbraadstuk met oude Geuze

  • een varkensbraadstuk van +/- 750 g
  • 750 g geschilde vastkokende aardappelen
  • een 20-tal geschilde jonge wortelen
  • 12 gedroogde pruimen
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 eetlepels broodkruim
  • 20 g boter
  • 1/2 afgestreken eetlepel bruine suiker
  • 1,5 dl lichte vleesbouillon
  • 1 dl oude geuze
  • 40 g boter
  • 1 fijngesneden sjalot
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • kruidentuiltje: peterselie, tijm, laurier
  • versgemalen peper en grof zout

Bereidingswijze varkensbraadstuk met oude Geuze

Geef het varkensbraadstuk overlangs een inkeping tot in het midden en vul gelijkmatig met de gedroogde pruimen. Bind op met keukentouw.

Verhit een pan waarin het braadstuk net past en schroei het vlees dicht in boter. Leg het vlees in een ovenschotel, strijk de bovenzijde in met de mosterd en bestrooi met bruine suiker en broodkruim. Gaar in de oven op 220°C gedurende 35 à 45 minuten (afhankelijk van de dikte van het stuk vlees).

Temper de oven tot 180°C en gaar nog een 15-tal minuten na.

Kook ondertussen de aardappelen in gezouten water en meng ze met de boter en de peterselie.

Snijd de grootste wortelen in twee, blancheer ze en stoof de sjalot in de helft van de boter en voeg de wortelen, kruidentuiltje en een scheut water toe. Laat kort stoven.

Haal het vlees uit de pan en houd het warm. Zet de pan terug op het vuur en blus met geuze. Laat inkoken tot de helft en voeg de bouillon toe. Laat opnieuw inkoken tot een lichte jus en breng op smaak met zout en peper. Zeef de saus.

Snijd het vlees in niet te dunne plakjes en schik het op warme borden. Lepel er de saus over en serveer met de gekookte aardappeltjes en wortelen.

Wat is Geuze bier?

Geuze (veelal ook aangeduid met de Franse spelling gueuze) is een biersoort die ontstaat door het mengen van jonge en oude lambieken en deze te laten hergisten op fles, soms nog jarenlang. Het mengen van die bieren wordt steken genoemd. Dit geschiedt in het Pajottenland en in de Zennevallei.

Geuze is een troebele, matgouden tot amberkleurige, parelende drank met een complexe zurige tot zurig bittere smaak en compostachtige zure geur. Het heeft een alcoholpercentage van 5% à 8% en er blijft ongeveer 0,2% suiker over na de tweede gisting. Oude Geuze wordt niet gefilterd, gezoet of gepasteuriseerd, in tegenstelling tot de meeste andere bieren.

Bron: lekkervanbijons.be