Veluwse Schavuyt oliebollen

Veluwse Schavuyt oliebollen

Ingrediënten

  • 50 g verse gist of 25 g gedroogde gist
  • 550 ml melk op kamertemperatuur
  • 5 eieren
  • kaneel naar smaak
  • 70 g roomboter
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 100 g fijne suiker
  • 15 g zout
  • 1 kg bloem
  • 3 appels, geschild en in kleine blokjes gesneden
  • 200 ml Veluwse Schavuyt (Amber) op kamertemperatuur
  • 500 g krenten, gewassen en ongeveer een uur geweekt in Veluwse Schavuyt (Amber)
  • 500 g rozijnen, gewassen en ongeveer een uur geweekt in Veluwse Schavuyt (Amber)

Bereiding

Los de gist op in een kwart van de melk. Voeg hier eieren, kaneel, boter, vanillesuiker, suiker en zout aan toe. Meng alles goed door elkaar.

Zeef de bloem in een grote kom en maak in het midden een kuiltje. Giet hierin het gistmengsel en meng alles goed door elkaar. Giet nu de rest van de melk en het bier erbij en meng tot een stevig beslag ontstaat.

Het beslag afdekken met een vochtige doek en ongeveer 1 uur laten rijzen op een warme plaats. Vervolgens de appel, krenten en rozijnen erdoor scheppen en het dan nog ongeveer 15-20 minuten laten rijzen.

Intussen kun je plantaardige olie verwarmen tot 170-180°C. Schep het beslag met een ijslepel of twee eetlepels in de olie. Tijdens het bakken de oliebollen draaien. Haal ze uit de frituur en laat ze uitlekken op keukenpapier. Eet de oliebollen bestrooit met poedersuiker.

Veluwse Schavuyt Amber

Het eerste bier dat in 2010 vanuit brouwerij en proeflokaal ’t Achterom uit de tanks kwam. Een mooi amberkleurig bier dat gevaarlijk soepel doordrinkt. Kenmerkend is zijn lichte caramelsmaak, aangename hop bitterheid in combinatie met een vleugje honing waardoor het geheel een mooie variatie van frisse fruitige smaken heeft van begin tot afdronk.

  • Alcohol 6.5% vol.
  • Stamwort 14.7° Plato
  • Kleur 24 EBC
  • Bitterheid 17 EBU

Bron: Veluwse Schavuyt